Leugens

Wie verteld jou de leugens?

We hebben het allemaal wel, dat je allerlei redenen hoort dat je iets niet kan. Of dat er redenen gesproken wordt dat je iets niet mag doen. Je wilt graag van baan veranderen, alleen wordt je tegengehouden. Tegengehouden door het feit dat die nieuwe baan net zo slecht is als je huidige baan. Je te horen krijgt dat je te veel uitgeeft, terwijl je wel minder wilt gaan werken. Je leugens hoort over jezelf en daarom niet op dat persoon afstapt. Je zou te lelijk zijn voor die andere persoon.

 Nu breng ik het wel erg hard, zullen de meeste direct kunnen zeggen. Dat is onzin. Ik kan wel omgaan met geld, ik ben niet lelijk. En kunnen we deze leugens eenvoudig naar het land van de fabels sturen. We weten ten slotte wel beter.

In het dagelijkse leven herkennen we deze leugens niet direct. Ze worden zachter gebracht, vaak in de niet-de-kat taal. Voor degene niet begrijpen wat ik bedoel, zal ik het kort uit leggen. Als ik je vraag “het loopt over straat, het heeft vier poten, is harig, vaak hangt de tong uit de mond en het heeft een halsband, wat is het?” De meeste wisten al halverwege de vraag dat het antwoord “een hond” is en je zult niet zeggen het is “niet-een-kat”. We noemen het beestje bij de naam. Als mensen het over hun gevoelens hebben, zijn ze geneigd eerder te zeggen niet-zo-lekker in plaats van dat ze zich rot voelen. Of het het-gaat-zijn-gang terwijl ze vrolijk zijn. Zijn we zo aan dit taal gebruik gewend, dat we daardoor leugens niet herkennen. Nemen we hierdoor ook de leugens die direct aan als waarheid.

 Hallo zijn jullie er nog, vragen jullie je af waar heeft hij het over. Zo dom ben ik toch niet. Ik ben toch veel slimmer dan hij het nu schets. Ik zal echt wel herkennen als iemand zo een leugen zo verteld.

 Mag ik jullie dan kennis laten met de grootste leugenaar van allemaal. Hij wordt ook wel ANGST genoemd. Ja, je leest het goed. Angst is jouw grootste leugenaar die je kent en je kent hem al jaren. Jaren lang hoor je zijn leugens al aan. En in veel gevallen zul je ook gehandeld hebben naar de leugens die angst je verteld hebt. Ik weet het in ieder geval zeker van mij zelf. En ik neem aan dat ook een ieder van jullie dit herkent.

 Dus als we nu weten dat de grootste leugenaar onze angst is, kunnen we hiermee rekening houden. Vertaal dan eens de zaken die je angst verteld naar de honden-taal. Zo kun je herkennen wat je angst je werkelijk wilt vertellen. Is het onzin of wil mijn angst mij ergens voor waarschuwen. Hierna kan je zelf nog altijd beslissen of je iets niet of wel doet.

Steek ik nou niet die straat over, omdat ik denk dat ik niet aantrekkelijk ben of is het omdat anders wordt overreden door altijd verkeer wat langs rijdt.

Dus laat je niet belemmeren in je acties door je angst.