Wat wil eigenlijk zeggen?

Moeten! Wat wil je eigenlijk zeggen

In ons taal gebruik wordt het woord moeten te pas en te onpas gebruikt. Als je er op gaat letten zeggen we het tientallen keren per dag. Ik moet de was nog doen, ik moet op tijd naar mijn werk. Vaak hoor ik ouders tegen hun kind zeggen wat moet je drinken. Is het nodig om dit woord zo vaak te gebruiken? Wat zegt het woordenboek van dale hierover:

moe·ten2 (onov.ww.)

1 zich verplicht voelen te => er niet omheen kunnen, hoeven, verplicht zijn tot iets

2 noodzakelijk zijn => dienen te, hebben te, zullen

3 [Belg.] hoeven [met ontkenning of beperking]

moe·ten3 (ov.ww.)

1 willen

2 [Belg.] hoeven [met ontkenning of beperking]

moe·ten4 (hww.)

1 aannemelijk zijn

2 [Belg., niet alg.] mogen [in een voorwaardelijke bijzin]

Hieruit wordt direct duidelijk dat we het woord moeten gebruiken als we ons verplicht voelen iets te doen. In plaats iets te willen, gaan we ons slachtoffer voelen van de situatie.

Laat ik een voorbeeld nemen. Wanneer je zegt “ik moet op tijd naar mijn werk”, kunnen we dit misbruiken om ons van andere verantwoordlijken te onthouden. Je maakt het op tijd zijn op je werk belangrijker dan bijvoorbeeld je partner helpen met het aankleden van de kinderen.

Je maakt jezelf slachtoffer van je werkgever en doet net om je er niets aankunt doen. Alleen is dit zo, dat je op tijd op je werk wordt verwacht? Heb je gevraagd of je flexibel binnen mag komen. Indien je op een bepaald tijdstip wordt verwacht, kun je kijken wat de andere mogelijkheden zijn, door bijvoorbeeld eerder op staan of de avond ervoor zaken te regelen.

Het voornaamste is dat je zelf verantwoordelijk wordt van de verwachtingen. Tegen jezelf zeggen “Ik wil op tijd op mijn werk zijn, want …..” De redenen kan een ieder voor zichzelf wel invullen.

Is dit niet egoïstisch om te zeggen wat je wilt? Nee, hiermee laat je zien wat je belangrijk vindt en kun je eventueel de reden geven waarom je iets wilt. Je neemt de verantwoordelijkheid voor je acties.

Dus wat kunnen we vanaf nu gaan doen, juist ja het woord op de juiste manier gebruiken. En vaker aangeven wat je wilt. Je zult merken dat je vaker gedaan krijgt wat je wilt zonder het andere persoon te manipuleren. Probeer het uit en let op wat je werkelijk wilt zeggen.