Planningsbord project

Wat wil jij bereiken?

Moeten of een keuze?

In onze taal gebruiken we het woord ‘moeten’ te pas en te onpas. “Ik moet de was nog doen, ik moet op tijd naar mijn werk”. Vaak hoor je ouders aan hun kind vragen; “wat moet je drinken.” Ik stel je voor om zelf een uur lang op te letten hoe vaak je het woord gebruikt. Wees niet verbaasd als je boven de tien keer komt.

Wat is de betekenis van het woord Moeten.

Wanneer we het woord Moeten opvragen in woordenboek van Dale, kom je het volgende tegen;

  • behoefte hebben; verlangen, willen: wat moet je?
  • verplicht zijn tot
  • nodig zijn, horen: de voorraad moet weg
  • noodzakelijk geacht worden; onvermijdelijk zijn
  • mogen, believen: ik moet hem niet mag hem niet
  • vermoedelijk waar zijn: die man moet wel rijk zijn
  • (België) hoeven: u moet niet komen

Hieruit wordt direct duidelijk dat we het woord moeten gebruiken als we ons verplicht voelen iets te doen. In plaats iets te willen, gaan we ons slachtoffer voelen van de situatie.

Is het nodig om dit woord zo vaak te gebruiken?

close-up van een analoog horloge

Laat ik een voorbeeld nemen. Wanneer je zegt “ik moet op tijd naar mijn werk”, kunnen we dit misbruiken om ons van verantwoordelijken te onthouden. Je maakt het op tijd zijn op je werk belangrijker dan bijvoorbeeld je te houden aan de maximumsnelheid op weg of je partner te helpen met het aankleden van de kinderen.
Je duwt jezelf in de slachtofferrol en doet net of je geen controle hebt op de situatie. Alleen is dit ook zo? Heb je ooit gevraagd of je flexibel binnen mag komen? Indien je op een bepaald tijdstip wordt verwacht, kun je kijken wat de andere mogelijkheden zijn. Door bijvoorbeeld eerder op staan en te vertrekken of de avond ervoor zaken te regelen.

Kun je er ook een keuze van maken?

To do lijst op een whiteboard

Het voornaamste is dat je verantwoordelijkheid neemt van je acties. Tegen jezelf zeggen “Ik wil op tijd op mijn werk zijn. Ik wil dit af hebben of doen. Want dat hebben we afgesproken of heb ik toegezegd om te doen. En ik vind het belangrijk dat afspraken na worden gekomen.”
Dus wat kunnen we vanaf nu gaan doen? Ja door het woord op de juiste manier gebruiken. Je zult merken dat je meer gedaan krijgt en dat je daar een goed gevoel van krijgt. Je neemt de leiding in je handelen. Probeer het uit en let op wat je werkelijk wilt zeggen.

Spreuk van de week

Als je een positieve instelling hebt, zul je kansen zien in plaats van obstakels.